♈️ چه کتابهایی برای فرزندان مان بخوانیم

♈️ چه کتابهایی برای فرزندان مان بخوانیم؟

#دکترمحمدرضاسرگلزایی – روانپزشک

 

 

 

کتاب هایی که بچه ها را با طبیعت آشنا می کند:

 

در جامعه شهر نشینی ارتباط ما با طبیعت کم رنگ یا قطع می شود.

کودکان ما به جای طبیعت با بازنمایی مصنوعی طبیعت سر و کار دارند.

مثلا ما به جای جنگل با پارک در ارتباط هستیم یا به جای دریاچه با استخر در ارتباط هستیم.

 

این باعث می شود بسیاری از مفاهیم که در زندگی طبیعی برای ما ملموس هستند در زندگی شهر نشینی برای ما ناملموس و غریب باشند و کسی باید آن را برای ما توضیح بدهد و روایت کند.

یکی از آنها مسئله زاد و ولد و مرگ است.

 

کودکی که در روستا بزرگ می شود ، زاد و ولد و تناسل را می بیند.

بارداری و زایمان حیوانات را می‌بیند.

بنابراین برای او دیگر مسائلی مثل تولد بچه سؤال نمی شود برای اینکه در انواع موجودات زنده ای که در اطرافش هستند این پدیده را می بیند و درک می کند.

 

اما برای کودک شهری به دلیل اینکه اینها را نمی بیند برایش سوال می شود.

یکی از مسائل مهم برای پدر و مادرها این است که چطور تولد بچه و مسئله مرگ را به کودکشان انتقال بدهند.

 

کسی که در روستا یا محیط طبیعی زندگی می کند و ترتیب فصول و مرگ فصلی گیاهان و درختان و جانوران اطرافش را می بیند همه اینها برایش ملموس می شوند و بدون اینکه درباره اینها نیاز به فرضیه سازی باشد به عنوان بخشی از زندگی با آن کنار می آید بدون اینکه دنبال توضیحی از آن باشد.

 

اما باز کودک شهر نشین به دلیل اینکه از همه اینها دور است وقتی کسی در اطرافش فوت می کند شگفت زده می شود و دنبال توضیح می گردد که چگونه این اتفاق افتاد.

 

در حالی که این اتفاق همیشه وجود دارد و دیوارهای زندگی شهر نشینی نمی گذارد که سوگواری همسایه طبقه بالایی را ببیند و وقتی این اتفاق برای خودش می افتد به نوعی جا می خورد، شگفت زده می شود و نمی تواند آن را درک کند.

یا یکی از مسائلی که در زندگی شهر نشینی وجود دارد این است که ما مراحل تولید غذایی که می خوریم را نمی بینیم.

مثلا می‌رویم میوه فروشی میوه را می‌خریم. یا گوشت و نان و برنج و بقیه مواد را خیلی راحت و سریع تهیه می کنیم.

در سوپر مارکت انواع نان وجود دارد.

 

اما کسی که در روستا زندگی می کند از زمانی که زمین را شخم می زنند و بذر را می کارند و درو می کنند و گندم آرد و آرد خمیر می شود و نان درست می کنند را از نزدیک می‌بیند. لحظه به لحظه آن را حس می کند.

 

در واقع داستانی که این نان طی کرده تا به سفره آنها برسد برایش ملموس است و دیگر لازم نیست کسی به او این مراحل را توضیح بدهد.

اما در زندگی شهر نشینی ذهن کودک ما دچار این سوء تفاهم می شود که محصول به راحتی خرید از سوپر مارکت تولید می شود.

قابل انتظار است که برای کودک شهری نان یا میوه آن عزت و احترام را نداشته باشد.

درنتیجه طبیعی ترین مسائل زندگی او از سیر طبیعی جدا می شود.

 

برای اینکه سیر طبیعی را به ذهن کودک شهری نزدیک کنیم نیاز است به بچه هایمان از طریق کتاب های مصور و فیلم های مستند پدیده هایی را که در طبیعت نمی توانند ببینند، به شکل عکس و توضیحات علمی نشان بدهیم.

یعنی باید کاری کنیم که فرصت داشته باشند اتفاقاتی را که در طبیعت می افتد بدون داوری و تفسیر مشاهده کنند تا برایشان ملموس شود.

دیدگاه خود را بنویسید:

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد.

فوتر سایت